top of page

Combineer een moestuin & dagelijks leven


Ik in mijn moestuin die peulen vast houd

Het hebben van een moestuin is voor velen een wens maar ik krijg regelmatig de vraag of het wel haalbaar is naast een vaste baan of andere bezigheden van het dagelijks leven. En hier zijn mijn tips:





Tip 1 Mulchen

De grootste taak in een moestuin is naar mijn mening onkruid wieden en water geven. Dit neemt per definitie het meeste tijd in maar vaak wordt het gezien als de minder leuke klusjes die niets leuks leveren. Oogsten is namelijk veel leuker! Toch moet het gebeuren maar het antwoord is mulch.

Mulchen betekend de kale aarde afdekken met organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of gemaaid gras. Hierdoor komt er minder onkruid omhoog en droogt de aarde minder snel uit. Daarom hoef je minder onkruid te wieden en minder water te geven. Dit bespaard je tijd in de moestuin.

Tip 2 Klein beginnen

Klein beginnen is echt een aanrader! Zo kan je het overzichtelijk houden en is de kans op slagen veel groter. Hoe meer succes je hebt hoe leuker je het gaat vinden. Door het succes ontwikkel je meer enthousiasme en dan is opeens tijd vrijmaken een stuk minder lastig. Als je het ritme een beetje gevonden heb kan je elk jaar iets uitbreiden.

Tip 3 Moestuin planning

Met het maken van een planning creëer je overzicht en stel je de juiste prioriteiten. Als je weet wat je wil kweken kan je een overzicht maken van wanneer je wat moet zaaien, planten en oogsten. Vervolgens kan je dingen beter vooruit inplannen in je agenda en zo kom je minder voor onverwachte klusjes te staan. Wil je tips over het maken van een moestuin planning lees dan mijn blog: Hoe maak je een moestuin plan? Of bekijk mijn youtube video.




Tip 4 Kweek groenten met weinig onderhoud

Sommige planten zoals tomaten, bonen en komkommers vragen meer tijd dan andere groentes omdat ze regelmatig gesnoeid en geoogst moeten worden. Als je erg beperkt bent in je tijd dan is het misschien een idee om deze groentes te vermeiden en je te focussen op planten die minder verzorging vragen.

Een goed voorbeeld zijn paprika's en pepers. Natuurlijk moet je ze in februari al voorzaaien en later oppotten dus dit zijn klusjes die je in jouw planning moet vermelden. Maar als ze eenmaal in de grond zitten hoef je er weinig aan te doen alleen eventueel de planten toppen voor meer oogst. Dan is het dus werkelijk zo nu en dan water geven tot dat het tijd is om je oogst binnen te halen. Nog makkelijker zijn groentes die je direct in de volle grond kan zaaien en alleen zo nu en dan water nodig hebben zoals: bietjes, wortels, snijbieten, radijzen, prei enz.



Tip 5 kweek groenten met weinig conserveer tijd

Als je een grote hoeveelheid kweekt van bepaalde groentes dan kan je ook rekening houden met welke groentes minder tijd kosten om te conserveren. Bijvoorbeeld tomaten en komkommers zijn niet heel lang houdbaar en moeten verwerkt worden tot saus of augurken en dat zijn klusjes die best wel wat tijd kosten. Wat betreft aardappels, wortels, kolen en bieten die hoeven niet snel verwerkt te worden en zijn langer houdbaar. Je kan bijvoorbeeld wortels en bietjes bewaren in een bak met licht vochtig zand en dan kan je ze maanden bewaren zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Dit kan je dus een hoop tijd schelen.


Tip 6 vraag om hulp

Het zal je misschien verbazen hoeveel mensen in jouw omgeving het leuk vinden dat je een moestuintje hebt. Er zijn dus misschien wel vrienden of familie die het leuk vinden om jou te helpen met grotere klusjes zoals aardappels rooien of andere grote klussen. Je zou ze zelfs een deel van je oogst mee kunnen geven als dank voor de hulp. Op deze manier wordt jouw werk minder en nog gezelliger ook!


Tip 7 wees niet te hard voor jezelf

Moestuinieren doe je samen met moedernatuur en er valt niet altijd met haar te overleggen. Ze doet graag wat ze zelf wil en soms heb je periodes dat het veel te warm, nat of koud is. Hierdoor kan je last hebben van insecten of droogte en dan heb je meer tijd nodig om je groentes overeind te houden. Niet iedereen heeft die luxe en het is normaal als er dingen fout gaan. Wees niet te hard voor jezelf en laat ook dingen soms lekker varen. Als je met extra hulp je tuintje bij kan houden is dat fijn en is het niet zo stel dan prioriteiten op de groentes die je wel kan redden.

Soms gaat het fout soms gaat het goed en elk jaar is het weer anders.


Heb jij zelf andere tips laat ze dan gerust weten want we kunnen altijd van elkaar leren.






0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page