top of page

Kippen houden in een rijtjeshuis


Ik hou hier 2 barnevelder kriel kippen vast.

Wij hebben sinds 2019 kippen in onze achtertuin los lopen. Ook al zijn ze wel eens vervelend als ze voor de zoveelste keer mijn wortels opeten of soms in de ochtend ongevraagd voor wekker spelen, toch ben ik zeer positief over deze dartelende beesies in mijn achtertuin. Vandaag zal ik mijn mening delen over het houden van kippen in een rijtjeshuis.



1. Bij ons thuis

Wij wonen in een rijtjeshuis en wij hebben 4 barnevelder kriel kippen die los lopen in de achtertuin. Ik heb mijn moestuin afgeschermd met kippengaas. Het deurtje van het hok blijft altijd open staan en er staan wat stenen voor het deurtje zodat ze niet dicht kunnen waaien. De kippen gaan dus als het gaat schemeren zelf op stok zitten en kunnen 's morgens weer naar buiten wanneer ze zelf willen.


2. Het beste kippenhok & bloedluis

Wij hebben destijds een 2de hand houten hok aangeschaft wat ruimte had voor ongeveer 6 krielkippen. In ons hok heb je 2 legnesten en 2 zitstokken. Ook hebben ze een ruime ren met daarin een tak waar ze ook lekker op kunnen zitten.


Naar mijn mening is het beste kippenhok echter van kunststof. Wij hebben namelijk wat last gehad van bloedluis. Deze mijten, want ja gek genoeg noemen we ze in de volksmond luis maar het zijn eigenlijk bloedmijten, houden van donkere en warme plekjes. Ze zitten voornamelijk in de zomer in alle kiertjes van het hok en onder de zitstokken.

Een houten hok wat wij hebben is perfect geschikt voor bloedluis omdat het eindeloos veel kieren en gaatjes heeft waar ze zich goed kunnen verstoppen. Hierdoor was het voor ons ook erg moeilijk om ze te bestrijden.


Een kunststof kippenhok heeft bijna geen kieren waardoor de bloedluis heel wat minder verstop plekjes heeft en hierdoor kan je een grote uitbraak eventueel voorkomen of minderen. Helaas zijn deze hokken zeer prijzig en hebben wij het vorig jaar op een andere manier opgelost.


Onze oplossing voor bloedluis.

We hadden veel middeltjes gebruikt wat bloedluis zou verhelpen maar weinig dingen hadden effect. Wat voor ons redelijk goed werkte was witkalk. Dat is een verf van kalk dat je in het hok smeert. Deze verf maakt alle kieren dicht en zorgt voor een droge omgeving waar de bloedluis slecht tegen kan. Dit leek heel goed te werken alleen de verf is na het aanbrengen erg broos en brokkelt toch redelijk snel weer af dus het zou met regelmaat aangebracht moeten worden. Daarom besloten wij zelf het hele hok van top tot teen dicht te kitten en sinds dien hebben we her en der wel eens wat bloedluizen maar geen uitbraken meer omdat de broedplek en de schuilplaatsen onbereikbaar zijn geworden. Wel moeten we het goed in de gaten houden en elke week het hok goed verschonen. Nouja mijn vriend doet dat want de kippen zijn een beetje zijn taak aangezien ik me focus op de keuken en de tuin.


Dus ons advies voor het kippenhok is dat kunststof hokken het beste zijn en vaak langer mee gaan maar aangezien ze wat duur zijn hebben wij gekozen om ons hok helemaal te kitten en zo creëer je ongeveer het zelfde effect.


3. Voeding

Dan wil ik het graag even over hun voer hebben. Wij geven ze legkorrel en daar zit alles in wat ze nodig hebben alleen dan in pallet vorm zodat alles het zelfde is. Kippen kunnen namelijk heel erg kieskeurig zijn en als ze gemengd voer krijgen kunnen ze de bakken leegscheppen tot dat al hun favorieten snackjes eruit zijn. Daarom kiezen wij voor de leg korrel.


Als snack hebben we meelwormen en daar zijn ze ontzettend wild op en ik gooi ook tuin- en keukenafval in het hoekje van de tuin. Het is wel dan belangrijk dat je niet veel etensresten in dat hoekje gooit om ongedierte te voorkomen. Dus als ik wat etensresten in de hoek gooi dan doe ik alleen de hoeveelheid waarvan ik weet dat alles opgaat en dat ze waarschijnlijk om de laatste korrel staan te vechten. Zo blijft er niks achter voor ongedierten.


Wij gebruiken een voerbak waar een aantal kg voer tegelijk in kan zodat we ze niet dagelijks hoeven voeren en dan kan je zo nu en dan een weekendje weg zonder iemand te regelen die op de kippen past.

4. Verzorging

Kwa verzorging zijn kippen niet erg ingewikkeld. We geven ze 1a 2 keer per week eten, verversen het water en 1 keer per week maakt mijn vriend het hok schoon. (want ja hij is de kippen baas) Maar aangezien de kippen buiten dus los lopen moet je ook zo nu en dan de tuin aanvegen. Hou je je kippen binnen in de ren dan hoeft dat natuurlijk niet. Het valt naar mijn mening dus allemaal mee wat je moet doen om je kippies happy te houden.

5. Geven kippen overlast?

Dan nu waar ik denk ik de meeste vragen over krijg: zorgen de kippen voor overlast? Nu moet ik eerlijk toegeven dat dit natuurlijk een beetje per kip verschilt. Kippen hebben allemaal een eigen karakter en gewoontes en de ene kip is nu eenmaal luider dan de ander. Maar wat ik je wel kan vertellen is dat een haan in een rijtjeshuis mij niet verstandig lijkt als je een goede relatie met je buren wil onderhouden.


Goedemorgen

Het geluidsoverlast van onze kippen is natuurlijk niet helemaal nul. In de winter is het tot later donker en hierdoor slapen de kippen tot een uur of 9. Als de kippen wakker worden kan het zo nu en dan wel eens zijn dat ze wat om aandacht roepen. Dit kan 1 minuut duren, 2 keer kukelen of wat langer duren dit is erg verschillend. In de winter is dit dus niet echt een probleem aangezien ze dit pas later in de ochtend doen als ze het überhaupt doen. In de zomer kan dit wat vervelender zijn omdat het dan eerder licht is.

Het gebeurd dus wel eens als de kip niet snel stil word dat we naar beneden gaan om goedemorgen te zeggen en dan worden ze weer rustig en dan kruip ik lekker mijn bed weer in. Is dit ideaal? Nee niet ideaal, je blijft natuurlijk liever gewoon liggen. Maar naar mijn mening is een hond meer werk en kunnen honden voor meer overlast zorgen dan kippen. Nogmaals vanuit mijn ervaring.


Een ei leggen

Ook hoor je een kip als ze een ei heeft gelegd. Dit word aangekondigd met een goed kukel geluid maar dat is maar van korte duur. Dus in de winter is het geluid erg minimaal en in de zomer is het afhankelijk van de kip of je misschien zo nu en dan je kip 's morgens moet sussen. Dat is geluidsoverlast waar wij ervaring mee hebben. En om het dan terug te koppelen mijn buren geven aan dat ze er geen last van hebben dus dat is natuurlijk super fijn.



6. Ongedierten

Ik zei het net al over dat ik niet al te veel etensresten op de grond gooi omdat ik geen ongedierte wil lokken. Zelf hebben we niet echt last van ongedierte, ik heb nog nooit echt een rat gezien en we hebben zo nu en dan een muis. Door de muizen hebben wij 2 vallen in een afgedekte doos staan zodat het niet gevaarlijk is voor de kippen. Ook vanwege de kippen maken wij geen gebruik van gif.

Zo nu en dan vangen we wel eens een muis maar het is voor ons nog nooit echt een probleem geweest. We hebben eerder wel een ruzie gehad met eksters die ons voer wilde eten maar die zien we nu eigenlijk ook niet meer zo veel. Ik denk dat onze strijder filet ze goed heeft weggejaagd (de jongste maar grootste kip).


Het voer van de kippen is naast het keuken afval het gene wat ze lokt. Dus zorg dat je extra voer in een afgesloten bak zit en beperk wat je buiten los gooit. Ook helpt het als je elke week het hok nettjes schoonmaakt of dat je je partner strikt om dat te doen.


7. Voor & nadelen

Wat zijn de voor en nadelen van het houden van kippen in een rijtjeshuis. Laten we beginnen met de nadelen zodat we positief kunnen eindigen.


Nadelen:

  • Je hebt inderdaad zo nu en dan last van geluid en dit geluid kan je ook niet echt van tevoren inschatten omdat elke kip anders is.

  • Als je het hok niet goed schoon houd kan je last krijgen van bloedluis

  • Je hebt er een wekelijkse taak aan om je tuin en het hok schoon te onderhouden.


Voordelen:

  • Eieren, eieren en eieren. Het is afhankelijk van welk ras kip je hebt hoevaak een kip een ei legt maar het verschilt een beetje tussen 4-6 eieren per week.

  • De kosten die wij hebben aan voer en andere dingen zijn lager dan wat de kippies opleveren aan eieren maar natuurlijk heb je begin kosten van het aanschaffen van een hok en dergelijke.

  • Ze zijn fantastisch vermaak dus je hebt geen tv meer nodig.

  • Ze eten je keuken afval

  • Ze kunnen goed helpen in de moestuin. Als ik de kipjes aan het einde van het seizoen in de moestuinbak laat zal er binnen de kortste tijd geen onkruidjes meer te vinden zijn.

  • Ook houden ze het onkruid tussen mijn tegels weg en hoef ik dat dus nooit zelf te doen.

8. Conclusie

Mijn mening is dat het houden van kippen in een rijtjeshuis de moeite waard is. Dit blijft trouwens wel een persoonlijke conclusie en overweeg de voor en nadelen. Ik hoop dat ik wat verduidelijking heb kunnen brengen maar als er meer specifieke vragen zijn hoor ik ze natuurlijk graag in de opmerkingen. Deel trouwens ook je eigen ervaringen als je die hebt want het is altijd leuk om over andere mensen te lezen.





0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page