top of page

Verschil tussen een pressure canner & pressure cooker?



Deze 2 termen worden regelmatig door elkaar gehaald en dat is meer dan begrijpelijk. Ik hoop jullie uit te leggen wat nu precies het verschil is.


Pressure Cannen

Een pressure canner is een apparaat dat op hogedruk voedsel in potten kan conserveren. Deze apparaten zijn ontwikkeld om op en kerntemperatuur te komen van 121 graden om botulisme te doden. Dus een pressure canner is veilig om voedsel mee te conserveren. Wil je meer weten over botulisme en hoe je hiermee om moet gaan als je voedsel conserveert bekijk dan mijn video.



Pressure cooker

Een pressure cooker is een apparaat dat op hoge druk sneller eten kan koken. Onder de hoge druk is bijvoorbeeld stoofvlees in een korte tijd gaar of kan je heel snel bouillon maken. Deze apparaten zijn alleen ontwikkeld voor het garen van voedsel en niet voor het conserveren van voedsel in potten. Dit betekend dat een pressure cooker niet per definitie de kerntemperatuur van 121 graden bereikt. Je kan dus niet met zekerheid zeggen dat je voedsel vrij van botulisme is.



Bij een pressure canner kan je aan het buitenkant van het apparaat de druk aflezen die weer refereert naar de kerntemperatuur en dit is heel belangrijk om te weten omdat je pas je timer aan mag zetten wanneer je pressure canner op de juiste druk is. Bij een pressure cooker kan je vanaf de buitenkant niet aflezen of het apparaat de juiste druk of kerntemperatuur heeft en hierdoor kan je nooit een correcte timer starten of überhaupt zeker weten dat de temperatuur bereikt is. Veel pressure cookers komen echter maar tot 116 graden. Dus nu weet je het verschil tussen een pressure canner en een pressure cooker.


.


4 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

4 Comments


carlabos64
Aug 24, 2023

Dag Lisa. Fijne vlogs maak je! Een vraag over pressure cannen. Kun je alle groenten op die manier cannen? Ook kool, aardappels maar ook bladgroentes zoals spinazie en/of paksoi? Zitber aan te denken om een pc aan te schaffen en ben me aan het oriënteren. Alvast dank. Groet, Carla Bos

Like
Replying to

Jazeker, ik pressure can spinazie, boerenkool, aardappels, bieten, wortels en vele andere groentes.

Like

Goede post. Mag ik vragen waar jij je pressure canner gekocht hebt?

Like
bottom of page