top of page

Wat is INMAKEN & Hoe werkt het!?


Wat is inmaken?

Inmaken is een vorm van voedsel conserveren om het houdbaar te maken. Om iets houdbaar te maken moet je ervoor zorgen dat je voedingsmiddel niet in aanraking komt met micro-organismen die het voedsel laten beschimmelen. Je hebt verschillende manieren om van de micro-organismen af te komen. Het kan bijvoorbeeld door het vocht uit het voedingsmiddel te halen. Ze hebben namelijk water nodig om te kunnen overleven.

* Drogen: Dit kan je dus simpel doen door bijvoorbeeld eten te drogen en hierdoor maak je het houdbaar. Denk maar aan gedroogde kruiden. Maar het uitdrogen van het voedingsmiddel kan ook aan de hand van veel zout of suiker toevoegen.

* Zout & suiker: Als je voedsel conserveert met zout of suiker dan stroomt het vocht wat in de plantcellen zit namelijk eruit waardoor het micro-organisme niet meer kan overleven in het voedingsmiddel. Denk maar aan gepekeld vlees of jam.

* Zuur: Naast het uitdrogen van het voedingsmiddel kan je het micro-organisme ook doden met zuur. In een zure omgeving kunnen ze namelijk niet blijven bestaan en dit doe je bijvoorbeeld met het maken van augurken.


* Alcohol: En de laatste inmaakmethode van vandaag is bijvoorbeeld fruit in alcohol inmaken. De alcohol doodt namelijk het micro-organisme waardoor het houdbaar is en een voorbeeld hiervan is limoncello.





Als je groenten of fruit wil inmaken, wordt er altijd gebruik gemaakt van een conserverend ingrediënt. Door het conserverend ingrediënt wordt dus de inhoud van de pot houdbaar gemaakt. Dit kan zijn:

*Inmaken met azijn, zoals bijvoorbeeld met augurken.

*Inmaken met suiker, zoals bijvoorbeeld jam.

*Inmaken met een combinatie van azijn en suiker zoals bijvoorbeeld chutney.

*Inmaken met zout zoals zuurkool of gepekeld vlees en vis.

*Inmaken met alcohol zoals bijvoorbeeld limoncello.


Zo maar hoe doe je dat inmaken dan? Ik zal het aan de hand van jam uitleggen.


Stap 1: Maak eerst je jam volgens het recept wat op de achterkant van de suiker verpakking staat.


Stap 2: Reinig je potten en deksels grondig. Om de potten schoon te maken, kan je ze of op de hete stand in je vaatwasser zetten of de potten 5 minuten koken in een pan met water en een beetje soda. De schimmels en bacteriën overleven het namelijk niet boven 100 graden. Als je alles schoonmaakt in sodawater spoel alles daarna dan met warm water af.


Stap 3: Vul de potten met de jam tot ongeveer 1cm vanaf de bovenkant, zorg dat de rand schoon is. Is hij vies maak dan de rand met wat azijn schoon en draai zo snel mogelijk de deksel op de hete pot. Je hoeft de deksel niet super strak aan te draaien.


Tip: Voor het beste resultaat is het ideaal als jouw pot al heet is voor dat de hete jam erin gaat zodat de inhoud niet te snel afkoelt. Ga pas verder met de volgende pot als de pot waar je mee bezig was dicht zit. Om het nog langzamer af te laten koelen kan je een doek over je potten heen leggen.


Een andere tip: Soms hoor je dat mensen hun potten omgedraaid terugzetten voor een korte tijd om de deksel goed te verhitten. Ik raad het alleen niet aan om dit met zure producten te doen zoals augurken want het zuur kan het deksel aantasten.


Stap 4: Laat de pot volledig afkoelen en om te checken dat je pot vacuüm is gezogen, kan je kijken of het dopje midden op de deksel naar binnen is getrokken of als je pot dit dopje niet heeft, kijk dan of de pot makkelijk open te draaien is. Zit hier behoorlijke weerstand achter dan weet je dat hij vacuüm is en dat je de pot nu voor meestal een aantal jaren kunt bewaren.


Stap 5: Plaats de pot op koele plek waar geen direct zonlicht komt.

Oke resume inmaken doe je dus met een conserveermiddel zoals alcohol, zout, suiker of azijn. Als je bijvoorbeeld jam of augurken maakt is het heel belangrijk dat de inhoud heel heet in de potten gaat waardoor de pot vacuüm trekt. En daarna is het houdbaar en kan je het in je voorraadkast bewaren!




0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page